Zicht op Kunsteyssen


Presentatie

Kunsteyssen, Centrum voor Hedendaagse Kunst, Alkmaar – 2007


Informatie

Artist in Residence

Disclosure
site specific installatie
vensterglas – multiplex – fotografie
350 x 1600 x 900
2007

Persbericht

Zicht op Kunsteyssen: eerste artist-in-residence project aanstaand weekend voor het laatst te zien

Aanstaande vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag 2 t/m 4 maart is de laatste kans om in Kunsteyssen het bijzondere werk te zien dat gedurende de afgelopen anderhalve maand is gemaakt door Ineke Sleeuwenhoek. Deze kunstenaar uit Den Haag werkte in Kunsteyssen in een ruimte op de begane grond aan de zijkant van het gebouw (Doelenstraat). Deze ruimte, die vroeger kantoor was van de kaassmeltfabriek, is zeer zichtbaar omdat bijna de gehele muur uit raam bestaat. Daarom geeft Kunsteyssen vanaf begin januari dit jaar steeds 1 kunstenaar de opdracht in die ruimte een kunstwerk te maken, rond het thema “Zicht op Kunsteyssen”: een kijkje in de kunstkeuken, als het ware.

Ineke Sleeuwenhoek voerde een uitgebreid fotografisch onderzoek uit, haar onderwerp was de ruimte waarin zij werkte. Meer dan 1000 foto’s maakte zij, waarvan meer dan 99% afviel omdat er naar haar zeggen “teveel op gebeurde”. Zelfs een weerspiegeling van het glas, een onbedoeld esthetische compositie of gewoon iets wat de aandacht vasthoudt, is voor Sleeuwenhoek een gebeurtenis. Haar werk (fotografie/video, schilderen, installaties) draait altijd om het kijken en het beeld op zich. Er mag niets méér overblijven dan dat.

Voor haar project in Kunsteyssen opende zij haar werkruimte naar voorbijgangers: normaliter kan je vanaf de Doelenstraat niet helemaal goed naar binnen kijken in Kunsteyssen. Een plantenbak die als honden-uitlaatplaats dienst doet, houdt de passant op afstand. Bovendien is één van de vier ramen geblindeerd, en zijn de ramen net iets te hoog geplaatst om vanaf de straat alles te kunnen zien. Daarom plaatste de kunstenaar houten trapjes en loopplanken over de plantenbak, die zij zorgvuldig schoonmaakte. Ook een paar struikjes werden hiervoor verplaatst. Het geblindeerde raam is door Sleeuwenhoek transparant gemaakt. Met de neus tegen het pasgezeemde raam kan de voorbijganger nu zien wat er zich in Kunsteyssen afspeelt. Achter de drie andere ramen hangen foto’s van de eerder geblindeerde ruimte, de eigen blik van zonet maar nu opeens heel dichtbij gebracht, tegen een achtergrond van weer dezelfde, kale ruimte.

Met haar werk “Disclosure” brengt Ineke Sleeuwenhoek Kunsteyssen naar buiten, zij slaat een brug met de straat en de stad. De toevallige voorbijganger wordt nu vriendelijk uitgenodigd naar binnen te kijken. En ook al lijkt men “niets” te zien, het beeld van die kale ruimte, dat op zoveel verschillende en subtiele manieren in dit kunstwerk terugkomt, laat de toeschouwer op een andere manier kijken.

Artist in Residence project “Zicht op Kunsteyssen”, 1ste editie: Ineke Sleeuwenhoek “Disclosure”.

13 januari t/m 4 maart 2007, vrijdag t/m zondag, 13:00 -17:00 uur

Locatie: Kunsteyssen Centrum voor Hedendaagse Kunst, Kanaalkade 65 (“Disclosure” is te zien vanaf de Doelenstraat, tussen Koningsweg en Kanaalkade).

 


> >